Home / Tag Archives: студенти

Tag Archives: студенти

Поголема финансиска писменост за здрава финансиска иднина-СН Осигурителен Брокер започна проект за финансиска писменост кај младите

Најдобрата инвестиција е инвестицијата во себеси, додека пак менаџирањето со финансиите е многу важна вештина која секој возрасен човек треба да ја знае и да ја совлада што порано во животот. Ова беше главната порака споделена со студенти од Битолскиот ...

Read More »

Студентите ќе следат он лајн настава

Битолскиот универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола предавањата за студентите ќе ги организира онлајн со цел да се заштити здравјето на студентите и вработените. Од УКЛО-Битола информираат дека ректорскиот колегиум одлучи да продолжат сите активности поврзани со наставата по електронски ...

Read More »

Компанијата “Кромберг и Шуберт“ додели стипендии за студенти на техничките факултети

Доделени првите 5 стипендии од КРОМБЕРГ & ШУБЕРТ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Битола за студенти на техничките факултети при Универзитетот „Св. Климент Охридски“. КРОМБЕРГ & ШУБЕРТ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Битола е компанија за произвдство на кабелски сиситеми за автомобилската индустрија со локација во ...

Read More »

УКЛО организира работилница за изработка на мозаици

Универзитетот „Св.Климент Охридски“-Битола објави повик за учество на работилница за изработка на мозаици. Од УКЛО информираат дека работилницата ќе биде во функција на програмските активности на Универзитетот, посветени на 1100 годишнината од упокојувањето на Св. Климент Охридски. Право на учество ...

Read More »

Објавен конкурсот за упис на студенти во прва година на Универзитетот „Св.Климент Охридски”-Битола

Универзитетот „Св.Климент Охридски“-Битола го објави конкурсот за упис на студенти во прва година за академската 2015-2016 година. Од Ректоратот на Универзитетот во Битола информираат дека годинава ќе може да се запишат 3.803 студенти, од кои 2.090 редовни студенти во државна ...

Read More »

И студентите од Битола на протест

И битолските студенти,  денеска исто така протестираа против најавените реформи на Законот за високо образование и воведувањето на државниот испит.     -Да не не разберат погрешно, ние сме за реформи во образованието, но не на ваков узурпаторски и самоволен начин. ...

Read More »

Мирен протест на битолските студенти

Приврзаници  на Студентскиот Пленум во Битола, се приклучија на протестот на студентите од цела Македонија, на мирен протестен марш, кој точно на пладне го започнаа од пред Техничкиот факултет во Битола, по Широк Сокак  а го завршија пред Ректоратот на ...

Read More »

Студентите од Битола се дистанцираа(т)од политичките партии

Студентите на битолскиот универзитет “ Св. Климент Охридски “ кој деновиве го слави својот патрон празник,  синоќа со плакати и транспарент,  со кои ги облепија седиштата  на  двете најголеми политички партии  ВМРО- ДПМНЕ  и на  СДСМ,  се дистанцираа од инволвирањето ...

Read More »

Студентите се информираа за Законот за слободен пристап до информации

Денеска во Општина Битола во организација на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер, Универзитетот и Општина Битола под покровителство на ОБСЕ се организираше настан посветен на студентите се со цел тие да се ...

Read More »

Екстерно тестирање

На почетокот, искрен да бидам, ниту најавата на Министерството за образование за воведување на екстерно тестирање за студентите, кое во меѓувреме се трансформира во државен испит, ниту пак протестот на студентите против тестирањето, не ме инспирираа многу за овонеделната колумна ...

Read More »