Home / Tag Archives: весник (page 2)

Tag Archives: весник

Првиот буквар на битолчани

                                                Денеска  Битолски весник  го одбележува својот редок  јубилеј, 55 години од излегувањето на првиот број.           На 29 април, во деновите кога македонските христијани и верници ги празнуваат Велигденските празници и во пресрет на празникот на трудбениците 1 ...

Read More »

55 години Битолски весник

                                                            Денеска Битолски весник, го слави својот 55 роденден. На денешен ден, поточно, на 29 април 1964 година  Битолски весник го отпечати првиот број.             На 29 април, во далечната 1964 година, пред точно 55 години,  во ...

Read More »

“Кромберг и Шуберт” генерален покровител на Изборот!

                           Манифестацијата на Битолски весник “ Избираме  најуспешни битолчани 2018” , која редакцијата на Битолски весник веќе традиционално 20 години по ред ја организира секоја година, се ближи кон својата средишница.           Битолски весник забрзано ги привршува активностите  околу ...

Read More »

Битолчани од Лондон кандидати за признанијата на Битолски весник

Конкуренцијата за добивање на признанијата на Битолски весник е се поголема. Дека оваа Манифестација е доста популарна најдобра потврда е што деновиве пријава за кандидатурата за наградите на Битолски весник стигна дури од Лондон. Се работи за битолчанец кој прави ...

Read More »

Грција ги поскапува патарините: на Евзони наместо 1,8 ќе се плаќаат 3 евра

Патарината по граничниот премин Богородица-Евзони во соседна Грција од 1 јануари наместо досегашните 1,8 евра ќе чини 3 евра за автомобили, а со ова поскапување на патарините во цела Грција на некои места ќе се плаќаат дури 150 проценти повисоки ...

Read More »

Битолски весник сведок и хроничар на Битола

Во Фоајето на битолскиот Центар за култура, а во организација на АД ЕЛЕМ, Подружница РЕК Битола и редакцијата на „Битолски весник“ е отворена изложба на тема „Од камен темелник до ТЕ Битола-3“ со што се  одбележува  јубилејот – 30 години ...

Read More »

Орце Камчев дефинитивно го напушта Пелистер!

Досегашните доминатни сопственици на акциите на ФК Пелистер, сопстевниците на фирмите Орка Холдинг АД Скопје, Пелистерка АД Скопје, ЗК Пелагонија АД Битола и Жито Битола Дооел Битола, дефинитивно го напуштаат фудбалскиот клуб Пелистер. Ваквата одлука треба да биде верификувана на ...

Read More »

Заштитен сведок и хроничар на Битола

Во неделата, на 29 април, во предвечерјето на празникот на трудбениците 1 мај, Битолски весник  затвори уште една и  сврти  нова страница од својата богата 5,5 децениска историја. Во неделата на 29 април, Битолски весник  одбележи уште еден свој роденеден. ...

Read More »

Битолски весник прослави 54 години

На 29 април, пред точно 54 години, во далечната 1964 година, во предвечерието на празникот на трудот, 1 Мај, излезе првиот број на Битолски весник. По повеќе неуспешни обиди да се издаде градски весник, група ентузијасти и вљубеници во пишаниот ...

Read More »

Стартува манифестацијата “Избираме најуспешни битолчани” на Битолски весник

Со крајот  на старата 2017, Битолски весник стартува со подготовките за организирање на традиционалната манифестација “ Избираме најуспешни битолчани 2017 “ која  годинава  ќе се одржи по 19 пат. Петок, на 23 февруари 2018 година Битолски весник по 19 пат ...

Read More »