Home / Uncategorized / Осуда на вандалскиот чин

Осуда на вандалскиот чин

                                   

Општината Битола и Амбасадата на Италија во Северна Република Македонија го осудуваат вандалскиот чин на сквернавење на споменикот подигнат во чест на скоро педесет илјади италијански борци кои, заедно со Британците, Французите, Србите и Грците, се бореле на македонска територија за време на Првата светска војна.

Се работи за крајно нецивилизациски чин, кој што не може да биде одобрен за ниедно спомен обележје. Современите европски вредности подразбираат почит, без која не може да се говори за заеднички просперитет во човештвото, се истакнува во заедничкото соопштение на Амбсадата на Италија и Општината Битола.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*