Home / Tag Archives: Кризен

Tag Archives: Кризен

Прво санација, па целосно чистење на реката Црна

Од општинскиот кризен штаб понудија иницијатива од сите општини од пелагонискиот регион, а, заради географската поставеност не се вклучува општината Ресен, бидејќи немаше проблеми со поплавите кои ги зафатија останатите пелагониски општини, сега кога времето се смирува, а нивото на ...

Read More »

Информација на Локалниот кризен штаб

На денешниот состанок  на локалниот кризен штаб се констатира дека нивото на водите  се намалува, но механизацијата и понатаму останува на критичните места. Беше разговарано и за вештачкото езеро Стрежево, за кое мора да се најде начин, како ќе се ...

Read More »

Состојбата во Новаци моментно стабилна

Семејството на Станко Мицевски од Новаци чија куќа е целосно поплавена од вчера се привремено сместени во студентскиот дом во Битола.Нивниот престој го организира и обезбеди општина Новаци.   Вредните ствари од куќата сеуште се наоѓаат во салата на општината ...

Read More »

Регионалниот Кризен штаб активен на терен

После посетата на дел од поплавените места во Пелагонија, регионалниот кризен штаб повторно одржа состанок за прецизирање на новите мерки за заштита и спречување на поголеми штети од поплавите. На денешниот состанок беа договорени неколку локации на кои ќе се ...

Read More »

Министерот Јанакиески во посета на Новаци

Состојбата со поплавите во Новаци, иако во извесна смисла се стабилизира, сепак и понатаму е сериозна и критична. Благодарение на тоа што вчера се пресече регионалнот пат Битола-Новаци, спасено е селото, а водите од пелагониската рамнина во најголем дел се ...

Read More »

Регионален кризен штаб: Нови мерки за заштита од поплавите во Пелагониско

Регионалниот кризен штаб на денешниот состанок донесе повеќе заклучоци и договори конкретни активности за денешниот ден со цел да се спречат поголеми последици од поплавите во пелагониско. Денес најкритична состојбата кај Новаци: -Проблемот ескалира затоа што оние делови од реката ...

Read More »

Миле Јанакиески: Утре во 7 часот наутро ќе бидат поставени 10.000 вреќи за враќање на коритото на реката Црна во првобитна состојба

Министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески вечерва соопшти дека утре во 7 часот почнува голема акција за заштита и враќање во првобитна состојба на коритото на реката Црна со која е предвидено поставување на 10.000 вреќи со песок. Големата ...

Read More »

Кризниот штаб на Битола во мобилна состојба

Кризниот штаб на Општина Битола со голема будност ја следи ситуацијата со поплавите не само во Битола туку во целиот пелагониски регион. Вклучени се експерти од јавните претпријатија, градежните компании и голем е одѕивот на месното население. -Во текот на ...

Read More »

Премиерот Груевски свика кризен штаб за невремето

Премиерот Никола Груевски вечерва итно свика кризен штаб за справување со невремето. Од неговиот кабинет за Press24 потврдуваат дека во Владата во моментов се министрите за транспорт и врски, за здравство и за одбрана. Според информациите, се превземаат мерки за ...

Read More »