Home / Tag Archives: МАНУ

Tag Archives: МАНУ

За писателот Владимир Костов човекот кој ја откри Битола каква што не ја познаваме

Деновиве во Националната  и универзитетска библиотека “Климент Охридски“ во Битола битолскиот писател Владимир Костов беше прогласен за почесен член на МАНУ. По тој повод за ликот и делото на Костов зборуваше академикот проф.д-р.Ѓорги Старделов, кој зборувајќи за Костов меѓу другото ...

Read More »

Писателот Владимир Костов почесен член на МАНУ

Денеска во Универзитетската библиотека “ Св. Климент Охридски“ во Битола на свечен начин му беше врачена дипломата за почесен член на МАНУ, на познатиот битолски писател, романисер и новелист,  Владимир Костов. Признанието на Костов му го врачи претседателот на МАНУ ...

Read More »

Научна конференција на МАНУ и БАН во Битола

Македонските и бугарските историчари ќе презентираат научни трудови за Македонската револуционерна борба во Пиринска, Егејска и Вардарска Македонија. Ослободителните борби на Македонија од источната криза до Балканските војни е темата на дводневната научна конференција во организација на Македонската и на ...

Read More »