Home / Tag Archives: Универзитет

Tag Archives: Универзитет

Компанијата “Кромберг и Шуберт“ додели стипендии за студенти на техничките факултети

Доделени првите 5 стипендии од КРОМБЕРГ & ШУБЕРТ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Битола за студенти на техничките факултети при Универзитетот „Св. Климент Охридски“. КРОМБЕРГ & ШУБЕРТ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Битола е компанија за произвдство на кабелски сиситеми за автомобилската индустрија со локација во ...

Read More »

Убиен осомничениот напаѓач во Универзитетот Охајо

Според медиумските извештаи во сојузната американска држава Охајо, осомничениот напаѓач во државниот Универзитет во Охајо е убиен откако застрелал најмалку седум лица. Секторот за управување со итни случаи на Универзитетот денеска преку твитер ги предупреди студентите со порака во која ...

Read More »

Универзитет во Охајо е затворен поради престрелка во кампусот

Државниот универзитет во Охајо е затворен поради престрелка во кампусот, односно поради присуството на вооружен напаѓач, јавија американските медиуми. Полицијата апелира до населението да ја избегнува областа околу Универзитетот, а на присутните таму, да „бегаат, да се кријат и да ...

Read More »

Универзитетот „Св.Климент Охридски“ објави конкурс за упис на 3.543 бруцоши

Вкупно 3.543 студенти бруцоши ќе може да се запишат на Универзитетот „Св.Климент Охридски”-Битола во следната академска година. Од Ректоратот на Битолскиот Универзитет информираат дека во прва година ќе може да се запишат 2.040 студенти во редовната – државна квота за ...

Read More »

Тома Фила почесен доктор на науки на Битолскиот универзитет

Познатиот битолски адвокат Тома Фила, инаку син на адвокатот Фила Филота, кој неколку децении живее и работи во Белград, Србија, е избран за почесен доктор на науки на Универзитетот “Св. Климент Охридски“ во Битола. Ова високо признание на Тома Фила, ...

Read More »

Објавен конкурсот за упис на студенти во прва година на Универзитетот „Св.Климент Охридски”-Битола

Универзитетот „Св.Климент Охридски“-Битола го објави конкурсот за упис на студенти во прва година за академската 2015-2016 година. Од Ректоратот на Универзитетот во Битола информираат дека годинава ќе може да се запишат 3.803 студенти, од кои 2.090 редовни студенти во државна ...

Read More »

Сашо Коруновски, нов ректор на Битолскиот Универзитет

Проф. д-р. Сашо Коруновски, кандидат на Факултетот за туризам и угостителство од Охрид е нов ректор на Универзитетот” Св. Климент Охридски “ во Битола. На денешното Изборно собрание на Сенатот на Универзитетот, кое се одржа денеска во Битола, дури во ...

Read More »

Битолскиот универзитет потпиша договор за соработка со универзитет од Романија

Со потпишување на Договор за соработка меѓу Универзитетот “Св. Климент Охридски” од Битола и Универзитетот “Александру Јоан Куза” од Јаши, Република Романија, денес во Битола завршија свеченостите по повод 25-ти април, Денот на основањето на Битолскиот Универзитет. Договорот за соработка ...

Read More »

Промовирани нови доктори на науки на Битолскиот Универзитет

По повод 25 април, денот на основањето на Универзитетот “Св. Климент Охридски“, денеска  беа промовирани новите доктори на науки кои своите дисертации ги одбранија во рамките на високообразовните институции од овој универзитет. Во рамките на активностите по повод одбележувањето на ...

Read More »

Поетски караван на Друштвото на писателите на Македонија во Битола

Денеска во 12 часот на Меѓународниот славјански универзитет „Гаврило Романович Державин“ во Битола, поетскиот караван на ДПМ ќе настапи со 27 автори. Во големиот амфитеатар на Универзитетот ќе читаат поетите Стојан Тарапуза, Гордана Михаилова Бошнакоска, Раде Силјан, Веле Смилевски, Панде ...

Read More »