Home / Uncategorized / Уставите не се над меѓународното право

Уставите не се над меѓународното право

Грчкиот министер Никос Коѕиас денеска на прес-конференција во Скопје се обиде да ја образложи позицијата на Атина договорот во спорот за името да биде проследен со промена на македонскиот Устав.

-Го земаме во предвид искуството во ЕУ со одлуките на уставни судови, кои сметаат дека Уставите се над европското и меѓународното право – рече Коѕиас, посочувајќи примери со Уставниот суд во Германија и спогодбата од Лисабон.

Тој додаде дека барањето за уставна промена треба да се разјасни, но, според него, не може да се отвори во овој момент среде преговарање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*