Home / Uncategorized / Акцискиот план за ЕУ готов до 1 јули

Акцискиот план за ЕУ готов до 1 јули

Акцискиот план за интеграција на Република Македонија вo ЕУ, во чија изработка ке учествуваат и експерти од Запад ке биде готов најдоцна до 1 јули.

Ова го истакна премиерот Зоран Заев по средбата со еврокомесарот Јоханес Хан во Владата.

Премиерот Зоран Заев по средбата со еврокомесарот Јоханес Хан рече дека во наредните пет дена заедно со експертскиот тим на Рајнхард Прибе ќе работат на таканаречениот акциски план кој треба да биде готов до 1 јули и презентиран во јавноста.

Премиерот рече дека ќе бидат фокусирани на реформите во правосудниот систем и ги повика опозицијата, невладиниот сектор и граѓанските активисти и експерти да се вклучат во овој, како што рече, инклузивен процес.

-Направивме краткорочен, среднорочен и долгорочен план со цел да ја отстраниме блокадата, а веќе следната година да почнеме преговори со ЕУ. Ние овој процес ќе го водиме инклузивно. Ја повикуваме опозицијата да се вклучи во реформскиот процес, да дејствуваме заеднички и да ја искористиме подрршката што ни ја дава ЕК, рече Заев.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*