Home / Tag Archives: синдикат

Tag Archives: синдикат

Сидникатот на ЕСМ во одбрана на правата на своите членови

Синдикатот на АД ЕСМ стои во одбрана на правата на своите членови во компанијата, кои се гарантирани со законот за работни односи и со колективниот договор. Во овој момент проценуваме дека правата на нашите синдикални членови се загрозени од лица ...

Read More »

Синдикатот во РЕК Битола задолжен до гуша

Синдикатот во РЕК Битола е задолжен до гуша. Според информации на порталот на Битослки весник старото раководство го задолжило синдикатот за околу 300.000 евра. Ова го тврдат вработени во РЕК Битола,на  кои иако редовно им се задржувало чланарина, не им ...

Read More »

Претходното раководство остави “цунами “ во Синдикатот на РЕК Битола

По неколку месечната криза која владееше во синдикатот на РЕК “Битола” и АД ЕЛЕМ, откако претходното раководство   се самораспушти и ги “пломбира “ синдикалните простории во Комбинатот, состојбите полека се нормализираат. Но иако неодамна  беа избрани нови синдикални раководители во ...

Read More »

СОНК го прекинува штрајкот, постигнаа договор со МОН

Министерството за образование и наука и Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) по неколкудневни интензивни преговори, постигнаа взаемно прифатлива спогодба по однос на сите отворени прашања. Врз основа на взаемно прифатената спогодба, Одлуката за генерален штрајк на СОНК се ...

Read More »

Со меѓународна соработка до европски искуства

Синдикалната организација на АД ЕЛЕМ и Синдикалната подружница на РЕК “Битола“, покрај тоа што постојано реализира активности за подобрување на условите за работа и синдикално организирање на вработените во рударството и електростопанството, во последно време прави доста активности и на ...

Read More »

Новинарите против притисоците врз новинарите и дописниците

На денешниот состанок на новинарите на Битола, на кој присуствуваше и претседателката на самостојниот синдикат на новинари, Тамара Чаусидис, новинарите од Битола го искажаа своето огромно незадоволство од состојбата во која се наоѓаат новинарите во Република Македонија, а и во ...

Read More »