Home / Tag Archives: СОНК

Tag Archives: СОНК

СОНК против намалувањето на платите

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура не се согласува со предлог-мерките на СДСМ со кои, меѓу другото, се предвидува административците два месеца да земаат минимална плата со цел да се намалат економските штети од коронавирусот. Според СОНК, ваквиот предлог ...

Read More »

СОНК: Нема казни од екстерното, ќе има поголеми плати во градинките

Ќе има поголеми плати за вработените во градинките, укинување на казните и наградите за наставниците и за професорите од екстерното тестирање, а пишаните училиштни дневници ќе заминат во историјата . Ова се главните одлуки кои ги усвоиле одговорните во Министерството ...

Read More »

СОНК го прекинува штрајкот, постигнаа договор со МОН

Министерството за образование и наука и Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) по неколкудневни интензивни преговори, постигнаа взаемно прифатлива спогодба по однос на сите отворени прашања. Врз основа на взаемно прифатената спогодба, Одлуката за генерален штрајк на СОНК се ...

Read More »

Ништо од штрајкот на СОНК

По средбата на министерот за образование Абдулаќим Адеми со раководството на Синдикатот за образование, наука и култура, договорено е да продолжи дијалогот за сите барања на синдикатот, освен тоа за поголеми плати. Дијалогот меѓу СОНК и владата ќе продолжи преку ...

Read More »

И Огранокот на СОНК од Битола против повикот за штрајк

Петте гранкови синдикати кои се дел од една од најголемите синдикални организации во Р.Македонија – Конфедерацијата на слободни синдикати, се оградуваат од идејата и одлуката за организирање на генерален штрајк во образованието. И од Огранокот на СОНК од Битола денеска ...

Read More »