Home / Tag Archives: свеченост

Tag Archives: свеченост

Писателот Владимир Костов почесен член на МАНУ

Денеска во Универзитетската библиотека “ Св. Климент Охридски“ во Битола на свечен начин му беше врачена дипломата за почесен член на МАНУ, на познатиот битолски писател, романисер и новелист,  Владимир Костов. Признанието на Костов му го врачи претседателот на МАНУ ...

Read More »

Рускиот конзулат во Битола во нови простории

Синоќа на Широк Сокак во Битола свечено  беше отворен новиот  Почесен  конзулат на Руската Федерација во Република Македонија. Новиот руски конзулат е сметен во новите простории кои што се наоѓаат во строгиот центар на Битола, на плоштадот “Магнолија“. На свеченоста, ...

Read More »

Веле Стефановски нов претседател на Лајонс клуб- Битола

Веле Стефановски, вработен во Стопанска Банка а.д. Битола е нов претседател на Лајонс клубот- Битола , а досегашниот претседател Марјан Танушевски во новата фискална година ќе ја врши функцијата зонски претседавач во Д132 Македонија, или зоната во која се сите ...

Read More »

Конститутивна седница на мрежата за интегриран развој на Пелагонискиот регион

Деновиве во Битола се одржа конститутивна седница на мрежата за интегриран развој на Пелагонискиот регион. Функционирањето на оваа мрежа ќе придоенсе за развој на Пелагонискиот регион преку реализирање на проекти кои во голем дел ќе поттикнат поголем развој на бизнисот ...

Read More »

Ѓоко Хаџиевски повторно на кормилото на ФК Пелистер

Ѓоко Хаџиевски по 24 години отсуство повторно е на чело на фудбалскиот клуб Пелистер. Денеска во присуство на градоначалникот на Битола, д-р Владимир Талески, сопственикот на клубот  и фирмата “ Цермат “ Зоран  Ристевски, како и првиот човек на Пелистер, ...

Read More »

Битолскиот Народен театар прослави 70 години постоење

На 14-ти ноември 1944 година е основан Битолскиот Народен театар. Пред 70 години, театарот во Битола почна со работа и со изведба на претстави на македонски јазик. По тој повод, синоќа во преполнетата голема сала на Центарот за култура- Битола ...

Read More »

Нов асфалтен пат за селото Лавци

Жителите на битолското револуционерно село Лавци во Битола. денеска добија нов асфалтен пат. Патот, кој денеска свечено во употреба го пуштија министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски и градоначалникот на Битола д-р Владимир Талески е во должина од ...

Read More »

Осветено црквичето во Старскиот дом “Сју Рајдер“

На свечен начин во дворот на јавната општинска установа “Сју Рајдер“ Битола беше осветена црквичето “Св Ѓорѓи“ лоцирано во дворот на Домот. Црквичето е реновирано и адаптирано од страна на битолчанка која е донатор на средствата, и нејзината желба е ...

Read More »