Home / Tag Archives: ученици

Tag Archives: ученици

За првпат во Битола се одржа Државно првенство во Гимнастика

Со учество на повеќе од 130 ученици во основно образование од сите градови на државата, денес во ООУ „Климент Охридски“, за првпат во Битола се одржа Државно првенство во Гимнастика, под покровителство на Федерација на Училишен спорт во Македонија и ...

Read More »

Над 500 ученици без бесплатен превоз

Над 500 ученици од две средни училишта Горната гимназија и Медицинското училиште, како и училиштето Гоце Делчев  останаа денеска без превоз кој што им е гарантиран со закон, информираа денеска од ВМРО ДПМНЕ. Оставањето без превоз на учениците од основните ...

Read More »

Прекин на наставата во ОУ “ Климнет Охридски“

Во ОУ “ Климент Охридски “ денеска нема настава. Утринава сите ученици беа вратени од училиште. Причината е немањето на парно греење. Родителите и учениците не добија известување дали се работи за дефект на парното греење, или пак се  за ...

Read More »

Денеска продолжува судскиот процес “Транспортер“

Судско рочиште за случајот „Транспортер“, во кој првообвинет е битолскиот градоначалник Владимир Талески, денеска треба да се одржи во скопскиот Кривичен суд. Минатото рочиште на 28 септември беше одложено поради неприсуство на обвинетата Јасмина Никиќ Десановска. Според одбраната, обвинетата Никиќ-Десановска ...

Read More »

Нови 13 дефектолози во училиштата во Карпош

Општина Карпош  во соработка со UNDP и Агенцијата за вработување на Република Македонија, како и со директорките на осум основни училишта од Општината, потпиша Меморандум за реализација на проектот „ Карпош  за еднаквите во училиштата“. Како што нагласи градоначалникот на ...

Read More »

Секретарот на Општината Битола, Сободан Бончановски сопственик на книго биро

Како и градоначалникот Владимир Талески кој имал приватна фирма “ Арт Медија ДОО Битола “ за снимање филмови така и секретарот на Општината Битола, Слободан Бончановски, кој е второ осомничен во случајот “ Транспортер “ за превоз на учениците од ...

Read More »

Никој не сака да распише тендер за бесплатен превоз во Битола

Бесплатниот превоз на учениците од основното и средното образование стана ноќна мора, не само за учениците и родителите туку и за училиштата и локалната самоуправа во Битола. Иако од неодамна требаше да се знае кои автопревозни претпријатија и по која ...

Read More »

За 269 ученици започна учебната година во општина Новаци

За 27 првачиња односно за 269 ученици  денеска започна школската година во ЦОУ „Славко Лумбарковски” во општина Новаци. Градоначалникот Лазар Котевски заедно со директорот на училиштето Васко Ристески денеска ги дочекаа и им посакаа топло добредојде и успешен старт на ...

Read More »

„Бесплатниот“ превоз на учениците скапо ја чини Битола

Пред неколку месеци, кога во Советот на општината, по обелоденувањето на случајот „Транспортер“ од страна на СЈО, се отвори жестока политичка дебата, токму на овој простор најавивме дека „бесплатниот“ превоз на учениците во основните и средните училишта, скапо ќе ја ...

Read More »

Уметност од мали нозе

Во организација на Детскиот ликовен центар, под покровителство на општина Карпош, денеска, во Кинотеката на Македонија се одржа детски ликовен хепенинг. Дечињата од сите градинки на територијата на локалната самоуправа го артикулираа својот уметнички израз, изработувајќи ликовни творби во широкиот ...

Read More »