Don't Miss
Home / Tag Archives: училиште

Tag Archives: училиште

МКЦ-Битола директно и активно ги вклучува волонтерите за правење на добро во локалната заедница

Младинскиот културен центар од Битола организираше креативна работилница за изработка на мурал во битолското основно училиште „Д-р Трифун Пановски“ по повод Меѓународниот ден на волонтерската и хуманитарната работа. Волонтерите беа вклучени во подготовка и цртање на ѕидовите во училишниот двор ...

Read More »

Изградба на надвозник кај населба Боримечка

-Во Битола постојат огромни сообраќајни проблеми. Еден од најголемите е доаѓањето на училиште на децата од населбата Боримечка во училиштето Коле Канински- изјави денеска Валентин Груевски, носител на  советничката листа на СДСМ и Коалицијата. -За да стигнат на час мораат ...

Read More »

Отворен кабинет по англиски јазик во СОУ “Таки Даскало“

Со пригодна свеченост, во СОУ “Таки Даскало“, беше отворен посебен кабинет по англиски јазик. Реализацијата на овој значаен проект е во соработка со Американското катче од Битола, кои покрај мебел и компјутерска опрема, донираа и литература на англиски јазик. Уредувањето ...

Read More »

Млади виолинисти од Битола освоија прва награда на Меѓународен натпревар за камерна музика во Кавадарци

Тројца млади виолинисти од Битола, од класата на професорот Зоран Маневски ја добија првата награда во својата категорија на седмиот Меѓународен натпревар за камерна музика во Кавадарци, што се одржа на 23-24 овој месец. Санела Шукриевска, Марко Крстевски и Теодора ...

Read More »

ОУ „Аврам Писевски” прослави 30 години постоење

Со богата и разновидна програма, денеска, учениците и наставниот кадар, го одбележаа 30-годишното постоење на основното училиште „Аврам Писевски” во населбата Бардовци. По тој повод, градоначалникот на Општина Карпош, Стевчо Јакимовски присуствуваше на културно забавната претстава во рамките на патрониот ...

Read More »

ОУ “Гоце Делчев“ го одбележа патрониот празник

Учениците и вработените во Основното училиште “Гоце Делчев“ од Битола го одбележаа својот патронен празник, што го носи името на големиот македонски револуционер Гоце Делчев. На 3 мај се одржа свечена академија, која ја отвори директорката м-р Билјана Рахманова – ...

Read More »

Почна реконструкцијата на Државното музичко училиште

Стручни тимови на НУ Завод и Музеј – Битола ја почнаа реконструкцијата на фасадите на Државното музичко училиште, објект изграден во 1907 година во Битола. Проектот за санација, адаптација и конзервација и реставрација на фасадите на Музичкото училиште во Битола ...

Read More »

Изградено ново подрачно училиште “Коле Канински” во Поешево

Деновиве,  официјално беше ставено во функција подрачното училиште на основното училиште  “Коле Канински” во битолското село Поешево. Изградба на ново училиште иницираа токму  мештаните, а битолската  локална самоуправа обезбеди финансиски средства и ја реализираше постапката за успешно завршување на овој ...

Read More »

Семинар “Живеење во демократија“ во ОУ “Климент Охридски“

Денеска, во основното училиште “Климент Охридски“ во Битола, се одржа семинар „Живеење во демократија – Пилот обука, Битола, Македонија”. Семинарот е заеднички проект на Универзитетот за образование на наставници – Цирих со Универзитетот “Св. Климент Охридски“ од Битола. Предавачи на ...

Read More »