Home / Вести / Заев предлага по 14.500 ден.плата за администрацијата

Заев предлага по 14.500 ден.плата за администрацијата

Од СДСМ изготвиле низа економски мерки кои ќе ги достават до Владата, а со цел да им се помогне финансиски на граѓаните и на фирмите кои се погодени од кризата поради коронавирусот.

Лидерот на партијата, Зоран Заев, рече дека станува збор за мерки од околу 200 милиони евра за поддршка на граѓаните и на стопанството.

Дел од мерките предвидуваат сите функционери и раководители да земаат минимална плата од 14.500 денари за април и за мај.
Тука влегуваат сите избрани и именувани функционери и раководители на државно и на локално ниво, пратеници, премиер, вицепремиери, министри, градоначалници, директори, раководители, судии и обвинители.

Истото важи и за сите вработени во јавен сектор.

– Вработените во се она што се смета за јавен сектор, јавна администрација на државно и локално ниво ќе земат минимална нето плата од 14.500 денари за месеците април и мај – рече Заев.

Оваа мерка не се однесува на вработените лекари и медицинскиот и помошен персонал, полицајците и војниците и тие што работат со нив и околу нив, за помагање за справувањето со коронавирусот.

– Во вакви времиња, најповикани сме на солидарност. Подобро да издржиме два месеци, солидарно, на минимална плата, отколку да дозволиме крах на економијата и последици по сите – рече Заев.

Понатаму, СДСМ предлага претседателите и членовите на советите во општините, управни и надзорни одбори на јавни институции да работат без надоместок.

– Мерката предвидува претседателите и членовите на управни и надзорни одбори на јавни институции од извршната и локалната власт, како и претседатели и членови на советите на општините, и претседатели и членови на комисии формирани од извршната и локалната власт кои се истовремено некаде вработени, нема да земат никаков надоместок за месеците април и мај. Ова не е време за екстра надоместоци – вели Заев.

При исплата на платите и надоместоците, заштедите кои ќе се постигнат, задолжително, сите јавни и државни субјекти се предлага да бидат уплатени во таканаречен фонд за борба против корона (Корона фонд) отворен во рамки на буџетот на Владата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*