Don't Miss
Home / Uncategorized / Загaдувањето ќе се следи на мобилните телефони

Загaдувањето ќе се следи на мобилните телефони

Од денеска, битолчани во реално време на своите мобилни телефони ќе имаат увид колкаво е и какво аерозагадувањето во Битола. За тоа се погрижија еко- ентузијасти од граѓанската иницијатива Биста, кои на Широк сокак поставија мерна станица со сензори од независната платформа Airly за мобилни мерни станици, со која ќе се мери загадувањето на амбиенталниот воздух со параметри за ПМ- 10, ПМ- 2,5 и ПМ- 1 честички.

-Целта беше да се добие една релна слика на аерозагадувањето на територијата на градот Битола, во рњално време. Значи, овој уред кој што е овде поставен на оваа мобичлна мерна станица е моментно најсофистициран уред за утрвдување на овој тип од параметри на аерозагадување- рече Драган Вељанов од граѓанската иницијатива Биста од Битола.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*