Home / Tag Archives: матура

Tag Archives: матура

60 години од матурирањето во Горната гимназија

Генерацијата матуранти од Гимназијата “Јосип Броз Тито“ во Битола, деновиве, оваа година прослави редок јубилеј, 60 години од матурата. Таа е среќна генерација којашто прва го започна своето основно образование на мајчиниот, ма-кедонски јазик. Многубројната генерација од беше составена од ...

Read More »

Државна матура ќе полагаат 16.859 ученици

Државна матура годинава ќе полагаат 16.859 ученици. Од нив 8.729 од гимназиско образование, 7.866 од средно стручно образование и 264 од средно уметничко образование, соопшти денеска Државниот испитен центар. Согласно Концепцијата за матура и за завршен испит во средното образование ...

Read More »