Home / Колумни

Колумни

Подземна република

Не знам како и зошто дошол до насловот „Подземна република” еден анонимен шкотски новинар по интервјуто што го направил со Даме Груев во далечната 1906 година, или американскиот новинар Алберт Сониксон, авторот на делото „Исповед на еден македонски четник”, кој ...

Read More »

Зимско – летни приказни со народни пари

                        По барање на опозицијата, или новото мнозинство во Советот на Битола, деновиве од страна на Општината и беа презентирани податоците за издвојувањата на локалната самоуправа за културните настани кои се одржаа во Битола во периодот од 1.01.2022 до ...

Read More »

Ден кога се оствари сонот на сите генерации

                     Денеска  Македонија го одбележи својот голем, би рекол историски  празник, Осми септември, Денот на независноста. На 8 септември  1991 година, пред точно 32 години, на Референдум вкупно 95,09 отсто од излезените граѓани, или 72,16 отсто од вкупниот број ...

Read More »

Лет во место

                        На 18 август Собранието на Македонија експресно ја заврши “историската “123  седница, на која на дневен ред беше  Предлогот за пристапување кон измена на Уставот, со кој се предвидува(ше) вметнување на Бугарите и на уште пет етнички заедници во ...

Read More »

Повикуваат на обединување, работаат за разејдинување

                        На 2 август, кога Македонија го одбележа својот најголем празник Илинден и  120 години од  Илинденското востание, од спомен обележјата на Илинденската револуцинерна борба, беа испратени пораки за помирување и обединување.         Такви пораки за Семакедонско помирување и ...

Read More »

Поинаквите политики на Поинаку

                 Во Советот на Битола, деновиве се случи вистински политички земјотрес.         Како што и се очекуваше  (не)формалната коалиција ВМРО ДПМНЕ- Поинаку се распадна.         Независната листа на Поинаку, предводена од претседателката на Советот, Габриела Илиевска го сврте листот ...

Read More »

Деградација на културата

                Последните денови главна тема во битолската јавност е распределбата на средствата од општинскиот буџет за “културните” настани во Битола, кои се одржуваат. Распределбата на средствата опозиционата СДСМ ги оквалификува како вистински грабеж на општинскиот буџет во режија на градоначалникот ...

Read More »

Да се свртиме кон себеси и децата

                        Масакрот што се  случи  деновиве во Белград, во кој малолетник, на возраст од неполни 14 години  во училиштетото “Владислав  Рибникар” уби 8 свои другарчиња и еден од обезбедувањето на училиштето го потресе не само Белград и  Србија, туку ...

Read More »

Весник кој ги (с)руши сите прогнози

      Битолски весник, утре, сабота на 29 април,  ќе го одбележи  својот голем  и редок јубилеј,  59 години од излегувањето на првиот број и ќе почне да ги испишува првите страници од 60 годишнината на своето постоење.  Пред точно 59 ...

Read More »

Преку леб погача

                 Можеби ќе звучи иронично, или саркастично, но за жал така е. Во Македонија се случи тоа што сите оние кои  не гледаа перспектива во оваа држава, цело време пред да ја напуштат Македонија, тврдеа дека во оваа држава повеќе ...

Read More »