Home / Колумни (page 3)

Колумни

 • “Бомбардирања без задршка”

                                         Тоа што многумин...

 • Кусурџии

                                        Во моментот кога Македонија се соочува со најтешката здравстве...

 • (Не)одговoрност

                                                  Уште не...

 • Датум

                  &nbs...

 • Вандали(зам)

                                               Иако не си...

Демагогија

                                                Како што се доближуваме до 12 април, кога во Македонија треба да се одржат предвремените парламентарни избори така во државата  како на шапилограв се објавуваат огласи и конкурси за вработување во државните служби.           Дневните весници речиси се ...

Read More »

(При)времена влада со трајни предрасуди

                                       По оставката на сега веќе екс премиерот Зоран Заев, Македонија доби техничка влада, по “рецептот “ од Пржино, која има задача до 12 април да организира демократски, фер и регуларни предвремени парламентарни  избори.           Иако описот и пописот ...

Read More »

И Дедо Мраз заболе од политичка деменција

                                                                                                                                                         Веќе ги живееме првите денови на Новата 2020 година.           Иако сеуште не сме отрезнети од новогодишното пијанство, проследено со многу емоции, радост, среќа и излив  на желби, сепак  животот  полека не враќа во реалноста.           По ...

Read More »

Година на изгубена надеж

                                       За само неколку денови и оваа, 2019 година, ќе стане минато. Само уште нецели 5 дена не делат од дочекот на најлудата и највеселата ноќ во годината, кога сите ние, кои успеавме да ја преживееме оваа година, ќе ...

Read More »

Бесплатно рекламирање

                                      Во наредната година доколку пројави желба да се рекламира на страниците на Битолски весник, или да објавува огласи, конкурси, соопштенија…  Општината Битола ќе  плаќа  само  150 ден.(не е грешка) за една страница.           Тоа е резултатот од електронското ...

Read More »

СЈО како Алајбегова слама

                                              Откако Владата го отвори сајтот “отворени финансии “ македонската јавност е сведок за начинот на кој се трошени  парите на граѓаните.             Деновиве бевме сведоци на шокантни примери како во времето на Груевски некои телевизии во Македонија ...

Read More »

(Не)искрениот претседател

                                     Изминатиот викенд бев некако посебно горд. Не само на себе, туку и на нашиот мудар и паметен  македонски народ.           Причината за мојата голема среќа беше што иако на тоа не беше прудпреден, сепак тој на претседателските избори ...

Read More »

Политички далтонизам

                                       Иако (пред)изборната кампања за новите предвремени парламентарни избори сеуште не е почната, сепак политичките партии веќе на големо се во “кампања”  и се  растрчаа во државата со намера да ги (раз)убедат граѓаните да им го дадат нивниот глас ...

Read More »

Кога политичарите го “чистат” воздухот

             Со заладувањето и  почетокот на грејната сезона, (не)чистиот воздух повторно стана дежурна тема во Битола.           Завчера, за време на одржувањето на свечената академија, по повод  роденденот на Битола, 4 Ноември, пред  Народниот театар  се собраа две групи битолчани. ...

Read More »

(Не)реален оптимизам

                                                         Соочувањето со реалноста по правило е болно.           Тоа е особено болно, кога очекувањата се големи и  проследени со нереален оптимизам, кој главно  се потпира на  дадени ветувања од други.           Македонија деновиве се соочи со ...

Read More »
error: Content is protected !!