Don't Miss
Home / Tag Archives: Општина Битола

Tag Archives: Општина Битола

Општина Битола од Агенцијата за храна и ветеринарство доби одобрување за прифатилиштето за бездомни кучиња

Пет месеци по доставувањето на барањето од Општина Битола, Агенцијата за храна и ветеринарство, деновиве го достави решението за одобрување на прифатилиште за бездомни кучиња. Во решението е наведено дека, објектот кој изминатата година, Општина Битола го адаптираше за сместување ...

Read More »

Работни активности за реконструкција на спортските игралишта кај ОУ „Елпида Караманди“

Реализацијата на проектот за реконструкција на спортските игралишта кај ОУ „Елпида Караманди“, се одвива согласно предвидената динамика, информираат од Битолската локална самоуправа. Оттаму додаваат дека деновиве, интензивно се работи на ископ и гребење на стариот и значително оштетен асфалт, а ...

Read More »

Општина Битола во соработка со Универзитетот „Свети Климент Охридски“, објавуваат повик за втората по ред универзитетска летна пракса

Втора година по ред, Општина Битола во соработка со Универзитетот „Свети Климент Охридски“, објавува јавен повик за универзитетска летна пракса, со цел збогатување на практичните вештини на студентите и стекнување искуство во реалниот сектор. Можност за практикантска работа во одделенијата ...

Read More »

Општина Битола со поддршка за лицата со хемофилија

По повод 17 април, Светскиот ден на хемофилијата, Општина Битола изрази поддршка на граѓаните кои се соочуваат со овој проблем. Во таа насока, општинската зграда и Градскиот часовник синоќа светеа во црвената боја, симболот на ова нарушување. Хемофилијата е наследно ...

Read More »

Општина Битола со признание за зголемена ефикасност во управувањето

Општина Битола е една од општините кои со својата ангажираност во изминатата година и половина забележаа значително подобрување во работењето во повеќе области, што беше потврдено и со сертификатот, кој од страна на УСАИД му беше врачен на градоначалникот на ...

Read More »

Доделени сертификати на осум образовни асистенти на ученици со попреченост во битолските училишта

Градоначалникот на Општина Битола Тони Коњановски и заменичката на постојаниот претставник на УНДП во земјава, Сања Бојаниќ, им доделија сертификати на осум образовни и лични асистенти на ученици со попреченост во средните училишта во Битола. Асистентите што добија сертификати стануваат ...

Read More »

„Зимска приказна“ избрана за најдобар фестивал во Македонија

„Зимска приказна 2023“ во организација на Општина Битола е избрана за најдобар фестивал на вториот БЕАМ Фестивал на најдобри настани во државата. Наградата им беше врачена на градоначалникот Тони Коњановски и секретарот Борче Димитровски, кои на свеченоста изразија голема благодарност ...

Read More »

Битола конечно доби полигон

На новиот полигон во Битола, денес за прв пат кандидатите полагаа за добивање на возачка дозвола, со што официјално по пауза од шест години, битолчани можат да полагаат на домашен терен. Ветениот рок за изградба на полигонот беше исполнет од ...

Read More »

Тампонирање на улицата “Лавчански пат“

Согледувајќи ги тешките состојби во кои се наоѓаат дел од улиците во периферијата на Општина Битола, општината започна со санирање на дел од нив. Во таа насока, на улицата “Лавчански пат“  извршено е чистење и тампонирање, со што неодамнешната слика ...

Read More »

Почна проектот “За зелена Битола“

Согласно предвидената динамика, Општината  Битола и ЈП “Комуналец“, денеска  започнаа со реализација на проектот „За зелена Битола“. Првата локација каде што се засадуваат зимзелени и листопадни дрвја е во близина на ОУ „Свети Климент Охридски“. “Особено се радувам затоа што ...

Read More »