Home / Tag Archives: тестирање

Tag Archives: тестирање

Гимназијата “Јосип Броз Тито“ меѓу најдобрите во државата во екстерното тестирање

Во сите основни и средни училишта денеска се истакнати резултатите од екстерото тестирање, по чија обработка е констатирана просечна оценка на постигнувањата на учениците од 3,26. Минатата година просечната оценка на постигнувањата беше 3,6, соопшти Државниот испитен центар. – Учениците ќе можат ...

Read More »

Протест на битолските средношколци

Средношколците од Битола денеска излегоа на протест против лошите реформи во образованието. Тие точно на пладне се собраа пред медицинското училиште и преку Широк Сокак се упатија до општина Битола, каде до Секторот за образование ги доставија двете барања: укинување на ...

Read More »

Екстерното тестирање се одвива во шест од вкупно 7 средни училишта во Битола

Од Општината Битола  информираат дека,  денес, од вкупно седум средни училишта во општина Битола, екстерно оценување на учениците во завршните класови се реализираше во шест училишта, со исклучок на Техничкото училиште “Ѓорги Наумов“. известувањето од Општина Битола   Исто така ...

Read More »

Екстерно тестирање

На почетокот, искрен да бидам, ниту најавата на Министерството за образование за воведување на екстерно тестирање за студентите, кое во меѓувреме се трансформира во државен испит, ниту пак протестот на студентите против тестирањето, не ме инспирираа многу за овонеделната колумна ...

Read More »

Студентите на протест против екстерното тестирање

Неколку илјади студенти денеска одржаа протестен марш под мотото “Заедно против екстерното тестирање на факултетите“, а по повод Меѓународниот ден на студентите. Откако на споменикот на “Свети Кирил и Методиј“  кај Ректоратот закачија транспарент „Брате Кириле, џабе ни беше се“, студентите ...

Read More »