Don't Miss
Home / Tag Archives: Устав

Tag Archives: Устав

Ќе се залагам за помалубројна Влада и Парламент

Доколку бидам избрана за претседател на Република Македoнија прво што ќе направам ќе биде да се откажам од привелeгиите на претседателот, за помалубројна, но поефикасна Влада, како и помалуброен Парламент, рече на вечерешниот предизборен митинг во Битола, кандидатот за претседател ...

Read More »

ВМРО ќе ги бојкотира Уставните измени

Врз основа на одлука на Извршиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ и на заеднички заклучок на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „За подобра Македонија“ одлучивме да не учествуваме во понатамошните фази на процесот кој што е повеќе фарса, отколку право, а ...

Read More »

Комисијата даде виза за измени на Уставот

Со десет гласа „за“, седум „против“ и без воздржани Комисијата за уставни прашања во Собранието на Република Македонија по дводневна расправа го усвои предлогот на Владата за пристапување кон измени на Уставот. Беа донесени заклучоци за пристапување кон уставни измени ...

Read More »

Уставите не се над меѓународното право

Грчкиот министер Никос Коѕиас денеска на прес-конференција во Скопје се обиде да ја образложи позицијата на Атина договорот во спорот за името да биде проследен со промена на македонскиот Устав. -Го земаме во предвид искуството во ЕУ со одлуките на ...

Read More »