Home / Uncategorized / 35 години на Универзитетот “Св. Климент Охридски“ Битола

35 години на Универзитетот “Св. Климент Охридски“ Битола

Универзитетот “Св. Климент Охридски” во  Битола денеска со низа свечености  и бројни  манифестации го одбележа својот патрон празник  и 35 годишен  јубилеј.

На академскиот час што ректорот на Универзитетот проф. д-р Златко Жоглев меѓу другото  нагласи  дека во изминатите 35 години овој Универзитет, кој е втор државен универзитет  во Република Македонија  имаше континуиран развој.

Денес,  тој има вкупно 160 студиски програми, вклучувајќи и  студиски програми кои ги реализираме со универзитетот  од Болоња, Ница и Барселона, истакна ректорот проф. д-р Златко Жоглев, кој притоа  ја нагласи особено поддршката на Универзитетот “ Св. Кирил и Методиј “ во формирањето и развојот на битолскиот универзитет.

univerzitet

Заменик- министерот за образование и наука Спиро Ристoвски честитајќи им го јубилејот и патрониот празник на студентите и вработените во битолскиот универзитет меѓу другото нагласи дека Владата на  Република Македонија од секогаш му давала  силна поддршка во развојот на Универзитетот,  а тоа ќе го чини и во наредниот период, се со цел Универзитетот  “Св.  Климент Охридски” да го зачува приматот како еден од најинтересните и најбараните универзитети  во државата.

Инаку свеченостите по повод 35 годишнината од формирањето на Универзитетот “ Св. Климет Охридски “ “Битола продолжуваат  и вечерва ,кога во Народниот  театар во Битола ќе се одржи свечена академија, на која  најавено е и присуството и на претседателот на државата, проф. д-р Ѓорге Иванов.
Автор: Б.В.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*