Home / Uncategorized / 60 години од матурирањето во Горната гимназија

60 години од матурирањето во Горната гимназија

Генерацијата матуранти од Гимназијата “Јосип Броз Тито“ во Битола, деновиве, оваа година прослави редок јубилеј, 60 години од матурата.

Таа е среќна генерација којашто прва го започна своето основно образование на мајчиниот, ма-кедонски јазик.

Многубројната генерација од беше составена од четири класови со 140 ученици, но, за жал, многу од нив не се меѓу живите, а некои од живите не дојдоа на средбата пради разни причини.

Класниот час го одржа единствениот жив професор Томе Коцевски.

Тој и покрај своите 93 години, витален и со здрав разум се сеќаваше на на имињата на многумина од матурантите, се редеа сеќавања за најубавите години од младоста поминати во средношколските клупи и тие продолжија да оживуваат и на генерацискиот ручек во ресторанот “Милениум“ на Широк сокак.

Од редовите на оваа силна генерација, со полагање на најтешкиот матурски испит, со понатамошно студирање се оформија солидни кадри од најразлични професии: лекари, архитекти, правници, професори, инженери како и помал број службеници.

Но, оваа генерација даде и член на МАНУ, Томе Бошевски и двајца писатели, Петар Т. Бошковски и Петре М. Андреевски.

Сите овие кадри се покажаа на своите работни места успешни академски граѓани, а никој не западна во криминал или корупција.

Во текот на изминатите години многупати се среќавааа на матурски средби, па како и тогаш и овој пат ја изразија нивната другарска љубов со срдечни прегратки, ведри насмевки и заедничка тага по одминатата младост.

На разделбата си посакаа добро здравје во натамошните години и се договорија да се среќаваат секоја наредна година во последната сабота од мај, во Битола на Широк сокак, пред хотелот “Милениум“.

 

Браво генерацијо, не се давај!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*