Don't Miss
Home / Uncategorized / Нема амнестија за тие кои се обидоа да убиваат пратеници

Нема амнестија за тие кои се обидоа да убиваат пратеници

Со барањето амнестија за лицата кои на 27 април извршија или беа помагачи на терористичкото загрозување на уставниот поредок и безбедност, ВМРО-ДПМНЕ докажа дека токму тие ги нарачале и стојат зад насилствата на крвавиот четврток кога се случи организиран обид за убиство на пратеници, а загрозена беше и безбедноста на новинари и вработени во Собранието, велат од СДСМ по барањето од ВМРО-ДПМНЕ итно да бидат ослободени и помилувани насилниците од крвавиот четврток.

„Колку и ВМРО-ДПМНЕ да се обидува да ги спаси своите извршители од одговорност за крвавиот четврток, не смее да има амнестија за оние кои учествуваа или помогнаа во обидот да се убијат пратеници. Во Македонија, како и во секоја демократска земја не може да има амнестија за тешки кривични дела како обид за убиство, терористичко загрозување и дела против државата и уставниот поредок“, велат од СДСМ.

Од таму додаваат дека предлог законот за амнестија не предвидува ослободување на лица што сториле кривични дела против државата и кривични дела злосторничко здружување.

„Заврши времето на селективна правда. Македонија станува правна држава и секој кој ги прекршил законите, ќе мора да се соочи со правна одговорност за своите постапки“, посочуваат од партијата на Заев.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*