Home / Економија / Од полноќ бензинот поевтинува за 3 денари, дизелот за 1,5 денари по литар

Од полноќ бензинот поевтинува за 3 денари, дизелот за 1,5 денари по литар

Бензинот поевтинува за 3 денари, дизелот за 1,5 денари по литар. Регулаторната комисија за енергетика ги утврди новите цени на горивата.
Малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 се намалува за 3,00 денари по литар и ќе се точи за 74,00 денари.
Малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-98 се намалува за 2,50 денари и литар од поноќ ќе се продава за 76,00 денари.
Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е В) се намалува за 1,50 деари и ќе изнесува 63,00 денари за литар.
Екстра лесното масло за домаќинство поевтинува за два денари и ќе се продава по 51,5 денари за литар.

Поевтинува и мазутот и тоа за 2,86 денари по килограм, со што новата цена изнесув 35,892 денари.
Просечната цена на сурова нафта на светскиот пазар во изминатиот 14-то дневен период изнесуваше 87,788 $/барел и е за 6,87 % пониска од просечната цена на сурова нафта (94,268 $/барел) по која беа формирани тековните цени на нафтените деривати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*