Home / Uncategorized / Општина Новаци со нов проект од општинско корисна работа

Општина Новаци со нов проект од општинско корисна работа

 Градоначалникот на општина Новаци Лазар Котевски денеска го најави отпочнувањето на проектот „ Општинско корисна работа – Учиме заедно“.

Проектoт „Учиме заедно“ е четврт проект на општина Новаци од програмата Општинско-корисна работа  во кој се ангажираат 4 невработени лица.

 „ Имаме одлична соработка со УНДП, а потврда за тоа е четвртиот проект од нивната програма за општинско корисна работа која ни го доделувате а денес го започнуваме. Се надевам дека “ рече Лазар Котевски, градоначалник на општина Новаци.

 „ Со овој проект ќе имаме 4 нови привремени вработувања и  тоа:

– 1 дефектолог -кој ќе работи со децата на предшколска возраст од ЦРДР „Бамби“ а кои имаат потешкоотии во изговарање на оддредени гласови

– 1 дражавен асистент -кој ќе работи со ученик со посебни потреби во насока на давање на помош во совладување на наставниот материјал,пишување на домашни задачи и постигнување на целите во ИОП(индивидуален образовен програм)

– 2 наставнички кои во селата Добромири и  Агларци ќе работат со ученици кои имаат потешкотии во совладување на матерјалот со цел да постигнат подобри резултати во учењето“ вели Николина Лозановска, општински координатор на проектот.

 Проектот трае 8 месеци за образовниот асистент и наставничките, а 6 месеци за дефектологот со хонорар од 6200 ,00 ден со вклучен персонален данок и осигурување при повреда на работа.

 „ Ова за нас е можност за да ги покажеме нашите вештини и знаења за доброто на децата со цел да стигнеме до крајната цел подобар успех кај децата а се разбира и да ја оправдаме довербата која ни ја дава општина Новаци за нашето ангажирање.  “ вели Александра Максимовска, наставник.

 Општина Новаци по четврти пат работи проект од програмата за општинско корисна работа: првиот пат за неформално образование на жените албанки, а следните два пати со деца од претшколска возраст при Центри за ран детски развој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*