Home / Uncategorized / Првите новороденчиња машки близначиња

Првите новороденчиња машки близначиња

На првиот ден во новата година, точно на полноќ, на Клиничката болница во Битола на свет дојдоа две машки близначиња.

Подарувајќи им парична помош и подароци, градоначалничката на Битола Наташа Петровска, која денеска го посети Гинеколошкото одделение на болницата, истакна:

– Имаме 17 новороденчиња во општина Битола од кои ноќва се родија 9 бебиња. На сите им посакувам здравје, живот, да се радуваат родителите на нив, да ги израснат во личности што ќе остават зад себе трагови и ќе покажат што значи навистина да ги цените благодатите на животот. За мене ова е радосен момент, навистина сум возбудена – рече градоначалничката Петровска.

Според зборовите на началничката на гинеколошкото одделение, Николина Ристевска, првиот ден на Гинеколошкото одделение бил доста среќен, плоден и бериќетен.

– Во текот на дежурството се родени 9 бебиња од кои седум раѓања по природен пат и две раѓања со царски рез. Првите новородени дечиња се близнаци. Првиот близнак е машко дете, кое се роди точно на полноќ. Тешко е 2.400 грама, а долго 45 см додека вториот близнак, кој се роди една минута по полноќ е тежок 2.410 грама, а е долг е 45 сантиметри.

Близнаците ѝ донесоа неизмерна радост на мајката Александра Стрезовска од село Бистрица, на возраст од 32 години, за која ова е второ раѓање.

Сите новородени бебиња се здрави и живи и се во добра кондиција, а мајките се во добра општа состојба, истакна Ристевска, која притоа додаде дека на Клиничката болница во Битола во 2017 година се родиле вкупно 1.100 бебиња, што е релативно добра бројка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*