Home / Tag Archives: плати

Tag Archives: плати

Вработените на АД “Металец” Битола на принуден одмор

                            Судбината на една од најстарите фабрики во Битола, АД Металец е сосема неизвесна. Веќе трет месец сите над 120 вработени се на принуден одмор.           Според изјавите на дел од вработените тие веќе трет месец немаат добиено плата ...

Read More »

Вработените на ЗК Пелагонија на нов протест

            Вработените во ЗК Пелагонија денеска рано изутрина наместо на своите работни места се собраа пред Управната  зграда каде протестираа поради неисплатените плати.             На протестот околу 200 работници  побараа средба со раководството на Комбинатот.             Тие се пожалија дека ...

Read More »

Ликвидација за Трикотажата Пелистер

Една од најстарите текстилни фабрики  во Битола, Трикотажата Пелистер, која пред две години се извлече од стечајната постапка, сепак не успеа да преживее. Трикотажата Пелистер оди во ликвидација. Доверителите не се согласија да прекине стечајната постпка за Трикотажата и побараа ...

Read More »

ТВ Мега оди на продажба!?

Регионаланата телевизија Мега, која од неодамна прекина да зрачи програма оди на продажба. Вработените во телевизијата неодамна добија откази и тие веќе поднеле тужби против сопственикот на телевизијата за неколку неисплатени плати. Инаку  на прашањето што ќе стане со ТВ ...

Read More »

Членовите на ДИК за 18 месеци зеле 30 плати

Членовите на Државната изборна комисија за 18 месеци земале 30 плати. Од јуни минатата година до крајот на оваа, се почестиле со 12 плати бонус за работата која ја извршувале. Три плати надоместок земале за изборите во април 2016-та кои ...

Read More »

“Пелистерци “ четири месеци без плата!?

Фудбалерите на Пелистер на гостувањето во Скопје доживеаја уште еден пораз, кој ги повлече на дното на табелата. Покрај слабата форма на “ пелистерци “ една од причините за неуспесите е и тоа што  тие веќе четврт месец немале земено ...

Read More »

Отказни решенија за 200 работници во битолска текстилна компанија

Дали последната текстилна компанија во Битола, „Мокел“, за која сите веруваа дека ја преживеа транзицијата, заминува во историјата е прашање што деновиве сѐ погласно си го поставуваат битолчани, откако доминантниот сопственик одлучи на сите вработени да им го раскине работниот ...

Read More »

СОНК: Нема казни од екстерното, ќе има поголеми плати во градинките

Ќе има поголеми плати за вработените во градинките, укинување на казните и наградите за наставниците и за професорите од екстерното тестирање, а пишаните училиштни дневници ќе заминат во историјата . Ова се главните одлуки кои ги усвоиле одговорните во Министерството ...

Read More »

Горчливи денови за шеќеранци

За околу стотина вработени во најслатката фабрика во Битола, “Шеќераната“  претстојат горчливи денови. Бугарскиот сопственик, којшто поседува доминантен пакет акции, деновиве ги испуштил вработените на привремен одмор. За то време тој им ветил дека ќе им плаќа на работниците 70 ...

Read More »

Приватните лекари бараат фиксни плати од 40 илјади денари

Здружението на приватни лекари и Здружението на стоматолози бара државата да обезбеди фиксни плати од 40 илјади денари за лекар и 20 илјади денари за медицинска сестра во приватното здравство. Опстанокот на 3.000 приватни клиники е загрозен, заради финасиски и ...

Read More »