Home / Tag Archives: штети

Tag Archives: штети

Општината ги утврдува штетите од протестите

                             Општината Битола  до јавноста ги пласираше фотографиите од штетите кои ги предизвикаа  битолчани кои протестираа пред општинската зграда.           Според фотографиите може да се забележи дека оштетени се неколку прозорци, како и врати од  зградата на Општината.           ...

Read More »

Над 5.000 хектари пливаат во вода во Могилско

Могила и неколку околни села, Вашарејца, Чарлија и Радобор, повторно пливаат во вода. Според некои процени, по најновите обилни дождови и снегот што паѓаше во изминатите два дена, во Могилско под вода се најдоа над 5.000 хектари плодна земјоделска површина. ...

Read More »

Санација на најкритичната точка од каде се изливаше реката Црна

Покрај реката Црна во делот на селото Лознани, викендов, беше започната санација, на најкритичната точка, од каде се изливаше реката Црна. Санацијата продолжи и во наредните денови, до кога би дозволиле временските услови. -На состанокот што со градоначалниците од пелагонискиот ...

Read More »

Во Могила започна пријавувањето на штетите од поплавите

Известувањето  од Општина Могила го пренесуваме во целост: Општина Могила ги известува граѓаните дека започна пријавувањето на штетите од настанатите поплави и истото ќе се спроведува во следните десет дена. Граѓаните кои ќе пријавуваат штети со себе да понесат лична ...

Read More »

Премиерот Груевски:Најлошото сеуште не е поминато

За време на посетата на Новаци, премиерот Никола Груевски, откако се информираше за состојбите со поплавите во Новаци,по седницата на Кризниот штаб, меѓу другото изјави дека иако моментно нема врнежи во Пелагонија, а врнежи не се очекуваат и во наредните ...

Read More »

Градоначалникот Котевски свика итна седница на Советот

На барање на градоначалникот на општина Новаци, Лазар Котевски денеска се одржа итна седница на советот на која се расправаше за актуелните состојби со поплавите во општина Новаци. -На денешната седница се донесе одлука за покривање на трошоците настанати од ...

Read More »

Министерот Јанакиески во посета на Новаци

Состојбата со поплавите во Новаци, иако во извесна смисла се стабилизира, сепак и понатаму е сериозна и критична. Благодарение на тоа што вчера се пресече регионалнот пат Битола-Новаци, спасено е селото, а водите од пелагониската рамнина во најголем дел се ...

Read More »

Нивите полни со вода, амбарите суви

Наскоро ќе влезам во деветтата деценија од животот, но, колку што ме служи помнењето, не се сеќавам во зима да сме имале вакви поплави, со овие зборови земјоделецот Пецо Р. од Новаци раскажуваше за маките со кои земјоделците од Пелагонија ...

Read More »

Поплавите во Пелагонија предизвикаа огромни штети

Сегашната слика од поплавите во Пелагонија по многу потсетува на поплавите од 1961 година, кога Пелагонија буквално беше под вода и кога од големите водени бранови паднаа мостовите кај селата Брод и Скочивир. Пелагонија деновиве, особено во атарот на Новаци, ...

Read More »

Поранешен “Прогрес “ заминува во историјата?!

Како што стојат работите сосема е извесно  дека најслатката фабрика во Битола за производство на кондиторски производи, поранешен “ Прогрес” а сегашен “ Виго 48” заминува во историјата!?. По пожарот што ја зафати оваа фабрика на почетокот на летото како ...

Read More »