Home / Tag Archives: изведба

Tag Archives: изведба

Почна „Битола Шекспир фестивалот“

Со музичко-сценскиот перформанс „Шекспир засекогаш“, синоќа во Битола почна 4. издание на меѓународниот „Битола Шекспир фестивал“ на кој годинава учествуваат 10 театарски ансамбли од Русија, Србија, Израел, САД, Полска, Турција и Македонија. Фестивалот го отворија актери од Битолскиот и театарот ...

Read More »

Премиера на моно- операта “Дневникот на лудиот“ по текст на Гогољ

Во Битола, за првпат беше  изведена моно- операта “Дневникот на лудиот“ според краткиот расказ на Николај Васиљвич- Гогољ, проект на Движечкиот музички театар (Moving Music Theatre) во соработка со Центарот за култура од Битола.   -Станува збор за современа опера ...

Read More »