Don't Miss
Home / Tag Archives: штрајк

Tag Archives: штрајк

Прекинат штрајкот во ЗК Пелагонија

Откако по неколкучасовните преговори менаџментот им вети исплати на заостанатите плати, како и платата за февруари, вработените на ЗК „Пелагонија“ го прекинаа штрајкот, кој денеска рано утрово го започнаа. -Денеска се држеа преговори со синдикалниот одбор и договорено е со ...

Read More »

Штрајк на вработените во ЗК Пелагонија

                                   Вработените во ЗК Пелагонија денеска повторно стапија во штрајк.           Како и во претходните два наврати, така и овој пат тие штрајкуваа(т) пред Управната зграда, заради три неисплатени плати.           Тие тврдат дека иако редовно ги исполнуваат своите ...

Read More »

Штрајк во Психијатриската болница во Демир Хисар

Двесетина вработени во психијатриската болница во Демир Хисар, денеска стапија во штрајк пишува ТВ 21 Причините за штрајкот е поради непродолжување на договорите на дело на овие вработени, кои истекуваат на 31 декември. -Нашиот протест е во име на цел ...

Read More »

Се зголемува бројот на училиштата кои штрајкуваат во Битола

Кога се мислеше дека Битола ќе биде еден од градовите каде просветните работници  во најголем број ќе го игнорираат штрајкот на СОНК, денеска уште две училишта стапија во штрајк. По Гимназијата “Јосип Броз Тито”, кoи oд вчера им се придружи ...

Read More »

Екстерното тестирање се одвива во шест од вкупно 7 средни училишта во Битола

Од Општината Битола  информираат дека,  денес, од вкупно седум средни училишта во општина Битола, екстерно оценување на учениците во завршните класови се реализираше во шест училишта, со исклучок на Техничкото училиште “Ѓорги Наумов“. известувањето од Општина Битола   Исто така ...

Read More »

Нема да има штрајк во Битола

Во вторник на 20 јануари во општина Битола, започнува наставата во второто полугодие во основните и средните училишта. Училиштата се подготвени за непречен вопитно-образовен процес, а градинките исто така се комплетно подготвени за да ги згрижат децата.   -Сите основни ...

Read More »

(Не) педагошки закани и условувања

Се тресеше гората, се роди глушец. Или поинаку кажано,многу врева за ништо. Учениците можат да бидат спокојни. Нивните професори нема да штрајкуваат и ќе продолжат да ги воспитуваат и образуваат. По преговорите со министерот за образование Абдулаќим Адеми, СОНК одлучи ...

Read More »

Ништо од штрајкот на СОНК

По средбата на министерот за образование Абдулаќим Адеми со раководството на Синдикатот за образование, наука и култура, договорено е да продолжи дијалогот за сите барања на синдикатот, освен тоа за поголеми плати. Дијалогот меѓу СОНК и владата ќе продолжи преку ...

Read More »

Најавениот штрајк нелигитимен, училиштата в понеделник со редовна настава

Најавениот штрајк на челниците на СОНК е нелегитимен и како таков во Општина Битола не се прифаќа што значи дека од понеделник ќе се изведува редовна настава како и досега, порачаа денеска директорите на основните и средните училишта од Битола. ...

Read More »

И Огранокот на СОНК од Битола против повикот за штрајк

Петте гранкови синдикати кои се дел од една од најголемите синдикални организации во Р.Македонија – Конфедерацијата на слободни синдикати, се оградуваат од идејата и одлуката за организирање на генерален штрајк во образованието. И од Огранокот на СОНК од Битола денеска ...

Read More »