Don't Miss
Home / Tag Archives: Св Климент Охридски

Tag Archives: Св Климент Охридски

Врачени наградите „Св. Климент Охридски“

Проучувачот на македонскиот фолклор Марко Китевски, обоистката Гордана Јосифова-Неделковска, скулпторот Жарко Башески, поетесата и преведувачка Весна Ацевска-Стојчевска и театарската критичарка Лилјана Мазова денеска во Собранието на Република Македонија ја примија државната награда „Св. Климент Охридски“ за долгогодишни остварувања во областа ...

Read More »

Денеска се празнува делото на Свети Климент Охридски – Чудотворец

Македонската православна црква денеска го празнува споменот на својот патрон свети Климент Охридски – Чудотворец, најпознатиот меѓу повеќето ученици на светите браќа Кирил и Методиј. Свети Климент Охридски – Чудотворец е еден од најистакнатите ученици на светите браќа Кирил и ...

Read More »

Тома Фила почесен доктор на науки на Битолскиот универзитет

Познатиот битолски адвокат Тома Фила, инаку син на адвокатот Фила Филота, кој неколку децении живее и работи во Белград, Србија, е избран за почесен доктор на науки на Универзитетот “Св. Климент Охридски“ во Битола. Ова високо признание на Тома Фила, ...

Read More »

Објавен конкурсот за упис на студенти во прва година на Универзитетот „Св.Климент Охридски”-Битола

Универзитетот „Св.Климент Охридски“-Битола го објави конкурсот за упис на студенти во прва година за академската 2015-2016 година. Од Ректоратот на Универзитетот во Битола информираат дека годинава ќе може да се запишат 3.803 студенти, од кои 2.090 редовни студенти во државна ...

Read More »

Свечено одбележан јубилејот, 35 години на Битолскиот Универзитет

Со одржување на свечена академија, на која со пригодни говори кон присутните се обратија ректорот на Универзитетот  “Св. Климент Охридски “  проф д-р Златко Жоглев и претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов,  вечерва во Народниот театар во Битола,  Универзитетот “Св. ...

Read More »

35 години на Универзитетот “Св. Климент Охридски“ Битола

Универзитетот “Св. Климент Охридски” во  Битола денеска со низа свечености  и бројни  манифестации го одбележа својот патрон празник  и 35 годишен  јубилеј. На академскиот час што ректорот на Универзитетот проф. д-р Златко Жоглев меѓу другото  нагласи  дека во изминатите 35 ...

Read More »