Home / Uncategorized / Антикорупциска го спаси Зврлевски

Антикорупциска го спаси Зврлевски

За Марко Зврлевски постои законска пречка да се разреши,напишале од антикорупциска комисја  во одговорот кој што стигнал до пратениците на ВМРО ДПМНЕ, а според насловот и до претседателот на Собранието Талат Џафери, а го потпишал претседателот Игор Тантуров.

Во дописот адресиран до Собранието, Претседателот на Собранието Талат Џафери и пратениците Илија Димовски, Зоран Илиоски, Драган Цуклев Зеќир Рамчиловиќ стои дека Зврлевски не смее да се разреши.

„Од денот на распишување на изборите , до завршување на избор на Претседател на Р.М, пратениците во Собранието, изборот на Влада, како и денот на распишување на избори, па се до завршување на изборите за градоначалниците и советоите и нивно конституирање постои законска пречка да се разрешуваат и да се именуваатлица од и во државни и јавни институции каде надлежност за иемнување или разрешување има Собранието, Валдата или други институции кои вршат именувања и разрешувања.

Вмро ДПМНЕ со образложение дека не сакат да услетсвувата во незаконска расправа ја напуштија дебата и се повлекоа од дебатата за Марко Зврлевски.

За Претседателот дописот од Антикорупцискиата е незаконски, протиувставен затао што Собранието нема надлежнот да ја ограничи својата активнсот , уште помалку по толкување на орган кој што е избран од Собранието.

Дописот е неприфатлив уште и  бидејќи според Џафери единствено тој има право да побара мислење бидејќи тој тоа не го направил, антикорупциска нема што да му одговара на Собранието.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*