Don't Miss
Home / Вести / Кампања „Паркирај совесно и одговорно“

Кампања „Паркирај совесно и одговорно“

Потребата за паркинг места е сѐ поистакната заради континуираниот пораст на бројот на моторни возила во РСМС, зголемениот број на жители во населените места и модерните навики на луѓето за почесто користење на индивидуално моторно возило наместо јавен превоз или разни форми на одржлива мобилност (пешачење, возење велосипед и сл.).

Кога паркирањето не е регулирано, може да предизвика низа неповолности за возачите, како на пример:
• зголемен стрес кај возачите,
• продолжено време за пристигнување на посакуваната дестинација,
• зголемени трошоци,
• нарушување на просторот наменет за пешаци,
• узурпирање на зелени површини,
• запирање и паркирање на места наменети за инвалидизирани лица,
• повреди на законските регулативи,
• можни казни за возачите и сл.
Заради унапредување на состојбата со паркирањето и зголемување на безбедноста на сообраќајот, РСБСП повикува:
• паркирајте го возилото на места означени за тоа,
• не користете мобилен телефон додека паркирате,
• во паркинг просторот возете забавено и внимавајте на другите возила и пешаците,
• внимавајте на сообраќајните знаци кои се однесуваат на паркирањето,
• не паркирајте на места обележани за паркирање на возила на лица со попреченост,
• не паркирајте преку обележаните ленти за паркирање – почитувајте го просторот за секое возило, и др.

РСБСП упатува апел: ПАРКИРАЈТЕ СОВЕСНО И ОДГОВОРНО заради унапредување на вашата и безбедноста на другите учесници во сообраќајот на патиштата.

Комерцијална објава

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*