Home / Uncategorized / Македонија најзагадена земја во Европа

Македонија најзагадена земја во Европа

Македонија е рангирана за најзагадената земја во Европа со загадување на водухот 10 пати повеќе од препорачаните нивоа. Тоа е според Европската агенција за животна средина.

Големиот сообраќај и употребата на печки за греење предизвикуваат зголемување на опасниот воздух и испраќање на повеќе луѓе до лекарите.

Владата сега ја презеде амбициозната цел за подобрување на квалитетот на воздухот за 50% во рок од две години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*