Don't Miss
Home / Uncategorized / Сите бараат амнестија

Сите бараат амнестија

Барање за амнестија до сега поднеле 23-ца од вкупно 33-цата обвинети за терористичко загрозување на уставниот поредок. Меѓу оние за кои има потврдени информации дека веќе ги доставиле барањата е пратеникот Крсто Мукоски, Александар Василевски Нинџа и неговиот другар Никола Митревски Кољо, претседателот на велешкото здружение Ќосето – Горанчо Ангелов, Иван Цветановски кој е еден од маскираните, Горан Ѓошевски Леви, што беше обезбедување на Трајко Вељановски и Митко Пешов началникот на специјалните полициски сили.

Меѓу оние кои поднеле барање за амнестија се и двајцата браќа Михаил и Стефан Младеновски и Захарие Симовски обвинетите кои први со сведочењата открија дел од деталите како се организирал крвавиот четврток. За сега нема потврда од двајцата обвинети пратеници Сашо Василевски и Љубен Арнаудов, а исто така не се знае ниту за оганизаторите на протестите од „За заедничка Mакедонија“, Богдан Илиевски, Владо Јовановски, Игор Дурловски и Борис Дамовски.

Ниту за носителот на златната команда Митко Чавков за сега не се знае дали поднел или ќе поднесе барање за амнестија. Но додатно во судот се пристигнати и уште 15 барања кои се од останатите процеси кои се завршени или се се уште во тек а се поврзани со настаните од Собранието. За нив е јасно дека ќе одлучува кривичен совет откако ќе прибави мислење од обвинителите кои се вклучени во тие процеси. останува нејасно кои судии ќе го имаат последниот збор во процесот со 33-та обвинети кој е уште во тек.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*