Home / Tag Archives: новинарство

Tag Archives: новинарство

73 години на Нова Македонија

Редакцијата на „Нова Македонија“ одбележа 73 години од печатењето на првиот број на весникот, кој излезе на 29 октомври 1944 година во селото Горно Врановци. По тој повод, сегашни и поранешни новинари, соработници и пријатели на весникот, денеска, традиционално го ...

Read More »

Осуда на инцидентот со Нова ТВ

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) го осудува денешниот инцидент по информациите дека екипа на НОВА ТВ била нападната и попречена да го следи собирањето потписи против наводната изградба на мигрантски кампови во населбата Аеродром од страна на ...

Read More »

Никола Талевски добитник на наградата за новинарство на Битолски весник “ Тоде Петрески”

Денеска претпладне, во НУУБ “ Св. Климент Охридски “ Битола во присуство на голем број почитувачи на неговото новинарско дело, членовите на неговото  потесно семејство, по 12 пат беше врачена наградата за новинарство на Битолски весник, “ Тоде Петрески” Годинашен ...

Read More »

Наградата “ Тоде Петрески “ за новинарката Емилија Сарафска

Во присуство на почитувачи на неговото новинарско дело, членовите на најтесното семејство, како и новинари, денеска  во просториите на Националната и Универзитетска библиотека “ Св. Климент Охридски “ Битола беше врачена традиционалната награда на “Битолски весник “ “Тоде Петрески“. Годинашен ...

Read More »

Светилник на битолското новинарство

Денес, на 29 април Битолски весник  го одбележува својот нов роденден, 52 години од излегувањето на првиот број и ќе почне да ја испишува 53 тата  година од својата богата историја. Пред точно 53 години, на 29 април 1964 година на ...

Read More »

Битолски весник прославува 53 години

Денеска локалниот неделник, Битолски весник го слави својот редок јубилеј, 53 години  од излегувањето на првиот број. Пред точно 53 години,  на 29 април  1964 година, во предвечерјето на прославата на  празникот на трудот, 1 Мај, излезе првиот број на ...

Read More »

Наградата за новинарство “Тоде Петревски“ му припадна на новинарката Анета Шијакова

Денеска, во градската и универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски“ во Битола, по 11. пат беше доделена наградата за новинарство на “Битолски весник“  што ја востанови во чест на прерано починатиот новинар Тоде Петревски, доајен на битолското и македонското новинарство.   ...

Read More »

Погребан Димитар Димитровски- Такец

Денеска, на Буковските гробишта, во кругот на неговото најтесно семејство, како и почитувачите на неговото големо творештво, беше скромно како што впрочем и живееше  погребан Димитар Димитровски- Такец. Такец еден од доајените на битолското и македонското новинарство и долгогодишен дописник ...

Read More »

Почина Димитар Димитровски-Такец

Денеска рано изутрина, околу 9 часот, во Битола почина Димитар Димитровски – Такец, доајен на битолското и македонското новинарство. Тој беше еден од првата генерација битолски новинари којшто во 1964 година учествуваше во подготовката на првиот број на Битолски весник. ...

Read More »

Новинарот Љубиша Арсиќ добитник на наградата „Никола Младенов“

Првата наградата „Никола Младенов“ за најдобра истражувачка сторија во 2014 година што ја доделува МИМ, ја доби новинарот Љубиша Арсиќ за серијалот истражувачки текстови на тема „Тајна фабрика за изработка на пасоши“, објавени во неделникот „Фокус“. Втората награда отиде во ...

Read More »