Home / Вести / Битола ќе формира јавна установа за култура

Битола ќе формира јавна установа за култура

         

          Општината Битола планира во наредниот период да формира јавна устанаво за култура.

          Ваква точка е ставена на дневниот ред на седницата на Советот која треба да се одржи  четврток на 21 мај.

          Јавната установа за  култура ќе се занимава со одржување на киното “Манаки“ и  “Офицерскиот дом“, објекти кои наскоро треба да бидат (до)изградени  како и осмислување на културните настани и активности кои би се одржувале во овие две културни  институции.

Дали новата јавна установа ќе биде ангажирана за органмизрање на Бит Фест и организирање на другите културнми манифестации останува да се види.

Локалната самоуправа досега иако имаше одделение за култура сепак секогаш за организрањето на клултурните настани во градот или битолското културно лето беа ангажираше хонорарни извршители кои добиваа дебели хонорари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!