Home / Author Archives: Битолски Весник

Author Archives: Битолски Весник

новинар, гл. и одговрен уредник на Битолски весник

Преку леб погача

                 Можеби ќе звучи иронично, или саркастично, но за жал така е. Во Македонија се случи тоа што сите оние кои  не гледаа перспектива во оваа држава, цело време пред да ја напуштат Македонија, тврдеа дека во оваа држава повеќе ...

Read More »

Одбележани 124 години од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк во Битола

                Денеска во Битола, во Заводот и Музеј беа одбележани 124 години од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк во Воена гимназија во Битола. На свеченоста покрај  амбасадорот на Република Туркија Хасан Мехмед –Секиз ќок и градоначалникот на Битола, Тони ...

Read More »

Осумдесет милиони евра од грант на ЕУ достапни за ЕСМ

Генералниот Директор на АД ЕСМ, м-р. Васко Ковачевски денес присуствуваше на настан по повод достапност на грантот од ЕУ од 80 милиони евра финансиска поддршка од Европската Унија, со овие неповратни средства ќе се поддржат и структурните реформи за олеснување ...

Read More »

Претставници на грчката компанија “Митилинеос” денес го посетија РЕК Битола.

Претставници на грчката компанија “Митилинеос” денес го посетија РЕК Битола. Со менаџментот на комбинатот разговараа за можностите за соработката, особено во делот на обновливите извори на енергија и заштитата на животната средина. Интересот на грчката компанија за соработка со РЕК ...

Read More »

Потомците на македонските Евреи пред бугарскиот клуб “ Ванчо Михајлов“ – Ние паметиме

Без сеќавање нема иднина, ние паметиме, порачаа потомци на македонските Евреи пред бугарскиот клуб „Ванчо Михајлов“ во Битола, по повод одбележувањето на 80-годишнината од холокаустот на нивните сонародници. Во Битола денес беше одржана комеморација во Офицерскиот дом, меѓу чии учесници ...

Read More »

Блок 3 попладнево плански исклучен од мрежа

Блок 3 на РЕК Битола попладнево ќе биде исклучен заради сервисни активности на опремата во постројката. Интервенцијата се реализира во период кога временските услови и производствениот план на АД ЕСМ го дозвулаат тоа. Планирано е санацијата да заврши до недела, ...

Read More »

Холокаустот никогаш да не се повтори, порача од антифашистичка Битола, министерката за култура Костадиновска-Стојчевска

Фото: Маја Јаневска – Илиева И покрај сите материјални сведоштва, некои и по осум децении го негираат холокаустот. Ним и денеска од антифашистичка Битола ќе им порачаме – никогаш да не се повтори, истакна министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска на ...

Read More »

Одбележани 59 години од смртта на Милтин Манаки

Во организација на Комуната на Власите „Браќа Манаки“ и кино клубот „Студио Милтон Манаки“, на Влашките гробишта во Битола, денеска се одржа чествување по повод 59 години од смртта на Милтон Манаки.  Во чест на  првиот снимател на Балканот, свежо ...

Read More »

Заврши мини ремонтот, Блок 2 на РЕК Битола вратен на мрежа

Блок 2 на РЕК Битола е вратен на мрежа утрово во 9:53 часот. Постројката е повторно ставена во фунција по завршувањето на активностите за нега и санација. Согласно планот за производство на АД ЕСМ, РЕК Битола продолжува со работа со ...

Read More »

Задоценто палење

                      Во организација на ЗНМ и ССНМ новинарите  на Македонија  излегоа на протестен марш од Владата до Собранието и го кренаа својот глас за актуелните состојби во новинарството и понижувачкиот и потценувачки однос во кој се наоѓаат денес  новинарите ...

Read More »