Home / Uncategorized / Објавен Законот за јазиците

Објавен Законот за јазиците

Министерството за правда и Секретаријатот за спроведување на Охридскиот договор го објавија официјалниот текст на Предлогот на Законот за употреба на јазиците, кој е во собраниска процедура за усвојување.

Сите заинтересирани граѓани текстот од Предлог законот можат да го најдат на следниот линк:

http://www.pravda.gov.mk/documents/Predlog%20Zakon%20za%20upotreba%20na%20jazicite%20so%20obrazlozenie%20%281%29.pdf.

http://www.siofa.gov.mk/data/Predlog%20Zakon%20za%20upotreba%20na%20jazicite%20so%20obrazlozenie.doc

По усвојувањето на законот од страна на Собранието на Република Македонија, истиот ќе биде доставен на мислење до Венецијанската комисија заедно со спорните одредби кои се однесуваат со употребата на албанскиот јазик во монети и хартии од вредност, како и во униформата на армијата.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*