Home / Вести / Почнува трката по гласови и гласачи

Почнува трката по гласови и гласачи

                      

            Како што и најави претседателот на Собранието на Македонија, Јован Митрески  денеска  ги распиша изборите за избор на претседател и нов парламентарен состав.

            Иако кај нас политичките партии веќе одамна ги имаат почнато (пред)изборните активности, сепак сега, по распишувањето на изборите тие можат и официјално да  ги почнат подготовките за кампањите.

            Политичките партии ги прават последните анкети и сондирања  кај членството и граѓаните за тоа  со кои кандидати ќе се впуштат во трката за претседател на државата.

            Паралелно со утврдување на кандидатите за претседател на државата се прават последните анкети и за рејтинзите на кандидатите за пратеници во Собранието на Македонија.

            Досега само двајца кандидати ја истакнаа својата кандидатура за претседател на државата. Тоа е лекарот Вело Марковски, кој ќе се кандидира како независен кандидат и проф. Билјана Ванковска која е кандидат на Левица. Според претседателот на Парламентот Јован Митрески Собранието  ќе функцинира до крајот  на март.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*