Don't Miss
Home / Tag Archives: планинари

Tag Archives: планинари

Планинарите сами ќе го обновуваат Копанки!

Ако се суди според преписката која во изминатите денови се води меѓу планинарскиот клуб Пелистер и локалната самоуправа, по се изгледа дека до компромис нема да дојде и планинарите сами ќе го обновуваат домот “Копанки“, кој изгоре до темел пред ...

Read More »

Планинари од Скопје се изгубиле на Кајмакчалан

Група планинари од Скопје, кои во текот на вчерашниот ден од грчката страна на границата се искачувале на Кајмакчалан при враќањето се изгубиле. Според засега непотврдени информации на Нова Македонија вчреа околу 50 планинари од Скопје се искачиле на Кајмакчалан. ...

Read More »

Духот на Мурато живее на Пелистер

Со својот  успех тој се запиша во книгата на вечните. Доказ за тоа се стотиците алпинисти и планинари, кои секоја година по повод одбележувањето на 10 мај, денот на неговото искачување на Монт Еверест го одбележуваат со традиционалниот марш Мнозина ...

Read More »

По магла и дожд успешни маршеви

Иако, последниве петнаесетина дена временските прилики не беа многу поволни за планинарење, сепак битолските членови на планинарските друштва учествуваа во два мошне познати планинарски маршеви. На првиот одржан по повод 8 Септември, денот на државноста на Македонија, точно 47 планинари ...

Read More »