Don't Miss
Home / Tag Archives: Завод

Tag Archives: Завод

Почна реконструкцијата на Офицерскиот дом

        Денеска во Битола со потпишувањето на договорот  на градоначалничката  Наташа Петровск претставници на изведувачите, надзорот, задолжените лица од општината за проектот, како и претставници на Заводот и музеј, почна постапката за реконструкција на Офицерскиот дом во Битола. По потпишувањето ...

Read More »

Градоначалничката Петровска во посета на Заводот “ Кочо Рацин “

Преку детската песна, игра, драматизација и бројни насмевки, учениците од Заводот за рехабилитација на деца со оштетен слух, говор и други пречки во развојот „Кочо Рацин“ им се заблагодарија на претставниците на институциите кои денес донираа подароци во оваа установа. ...

Read More »

Конференција за Првата светска војна

 На 13 и 14 декември во хотел ресторанот Капри  ќе се одржи  конференцијата „Социо-културни аспекти на Првата светска војна“, посветена на стогодишнината од завршувањето на Првата светска војна. Историските факти и политички импликации пред, за време, и по завршувањето на ...

Read More »

Симпозиум за граѓански-иновативни скулптури во Битола

Во организација на  Националната установа Завод и  Музеј Битола, во рамките на проектот  “Граѓански иновативни скулптури” се одржа симпозиум на тема “Европски симпозиум за партиципативно и експериментално учење во културата преку употреба на дигитални медии. На симпозиумот  присуствуваа  експерти од ...

Read More »

Просечната плата во октомври изнесувала 21.717 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен  Во Македонија во октомври изнесувала 21.717 денари, објави во понеделникот Државниот завод за статистика. Просечната плата во однос на истиот месец лани номинално се зголемила за 2,2 отсто. Ваквото зголемување се должи, пред сè, ...

Read More »

Завод и музеј ќе реализира крупен европски проект “Граѓански иновативни скулптури“

Заводот  и музеј од  Битола   доби крупен  европски проект што ќе го реализира во соработка со 12 партнери. -Станува збор за крупен проект насловен “Граѓански иновативни скулптури“ што ќе се реализира во следните три години, а вредноста на проектот ...

Read More »

Бројот на туристите зголемен за 5,2 отсто

Македонија во првите десет месеци од годинава ја посетиле за 5,2 отсто повеќе туристи, кои оствариле за два процента поголем број на ноќевања во однос на истиот период лани, при што бројот на домашните туристи е зголемен за 3 отсто, ...

Read More »