Home / Вести / Во Битолската касарна (ќе)се градат три старски домови

Во Битолската касарна (ќе)се градат три старски домови

           

Со цел зголемување на веќе постојните капацитети за згрижување на стари и изнемоштени лица, на просторот на поранешната касарна во Битола,  во тек е изградба на три сместувачки капацитети за стари лица. Вкупната инвестиција изнесува 2.900.000 евра, а ќе обезбеди сместување на 210 лица и вработување на над 80 лица, медицински, помошен и друг персонал согласно планот за работа на инвеститорите.

Инвеститорот на првиот сместувачки капацитет за стари лица, чија градба е во напредна фаза, претставува и успешен пример за женско претприемништво. Овој објект вклучува изградба на приземје, два ката и поткровје и истиот зафаќа површина од 2500 метри квадратни. Градоначалничката Петровска денес се сретна со инвеститорите, со кои разговараше за напредокот и идните планови, како и за понатамошната нивна соработка со локалната самоуправа.

Поддршката која ја дава Општина Битола за инвеститорите е дел од програмскиот концепт на градоначалничката Наташа Петровска и создавање услови во општината за сите граѓани. Според предвиденото, се врши стимулирање на лицата кои ќе пројават интерес за вложување во изградба на Дом за стари и изнемоштени лица и вработување на дополнителен стручен персонал во старските домови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*