Home / Uncategorized / Почна вакцинацијата против сезонски грип

Почна вакцинацијата против сезонски грип

Центарот  за јавно здравје од Битола почна со вакцинација против сезонски грип која (ќе) се реализира во општините Битола,  Новаци, Могила, Кичево, Демир Хисар и Ресен.

Од  јавната здравствена установа информираат дека се обезбедени 3.800 вакцини, а доколу биде потребно ќе се изврши и дополнителна набавка.

– За граѓаните од општините Битола, Могила и Новаци обезбедивме 2.400 вакцини, за општина Кицево 700 вакцини, за општина Демир Хисар, 200 и за општина Ресен, петстотини  вакцини, за чија употреба имаме одобрение од Бирото за лекови на Република Македонија. Вакцината е со унифицирана цена од 400 денари и се препорачува на лица со зголемен ризик за заболување од грип и можни компликации од грип- информира  епидемиологот Тони Коњановски од ЈЗУ “Центар за јавно здравје”-Битола.

Вакцината не се препорачува, и не треба да ја примаат лица алергични на јајца и пилешки протеини, алергични на гарамицин, лица со покачена температура или акутна инфекција, лица со акутни влошувања на хронична болест и бремени во првиот триместар од бременоста, посочуваат од Центарот  за јавно здравје од Битола.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*