Don't Miss
Home / Градска хроника / Занаетчиите денеска го прославија “Св. Спиридон”

Занаетчиите денеска го прославија “Св. Спиридон”

Околу 200 битолски занаетчии денеска традиционално  го прославија “Св. Спиридон”. Годинава традиционално по 33-ти пат го одбележаа нивниот  заштитник во ресторанот “Император” во Битола, со пригодна свеченост.

spiridon 10   spiridon 5

-Св. Спиридон е заштитник на повеќе од 20 занаети кои што се застапени во поново време како електроничари , автомеханичари, бравари,автолимари и автофарбари, кондураџии, папуџии, кожувари, самарџии, лимари (или народно кажано тенеќеџии), како и дел од новите занаети кои што ги има во денешно време со развојот новата технологија – истакна Владо Ивановски, Претседател на Здружението на битолските занаетчии.

 

 

Б.В.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*