Home / Uncategorized / Јоханес Хан:Почеток на преговорите идната година

Јоханес Хан:Почеток на преговорите идната година

Владата соопшти дека Европската Унија одлучила Македонија да започне преговори за членство во 2019 година.

„Советот на министри за надворешни работи на земјите членки на Европската Унија, на денешната седница донесе одлука преговорите за членство на Република Македонија да започнат во јуни 2019 година“, се вели во соопштението.

Во него се додава дека Европската Унија и лидерите на сите земји членки ја препознаа Република Македонија како земја на позитивни промени, на динамичен процес на реформи, на инклузивност и на општествен дијалог.

Инаку, попладнево Советот на министри на состанок во Луксембург препорача условен датум за почеток на преговори на Македонија за членство во Унијата во јуни 2019 година. За да бидат отворени преговорите, Македонија мора да исполни четири услови: да ги спроведе итните реформски приоритети, да го спроведе договорот со Грција, да добие позитивен извештај од Европската Комисија и одлука од Советот на ЕУ.

Во поглед на реформите, Македонија особено треба да се фокусира на судските реформи, реформи за борбата против корупцијата, реформа на разузнавачките и безбедноснисте служби, на јавната администрација.

Освен Македонија, условен датум за отворање на преговорите за членство во јуни 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!