Home / Uncategorized / Почна со работа новиот факултет за информатички и комуникациски технологии во Битола

Почна со работа новиот факултет за информатички и комуникациски технологии во Битола

Денеска, на Техничкиот факултет во Битола беше промовирана првата генерација студенти на новиот факултет за информатички и комуникациски технологии.

informaticki 4

На овој нов факултет, кој годинава е формиран по затворањето на факултетот за јавна администрација,  се запишаа рекорден број студенти.
Инаку,  новиот факултет предизвика огромен интерс кај студентите и сите слободни места беа веднаш пополнети.
На свеченоста по повод првиот студентски час на бруцошите на факултетот зборуваа министерот за информатичко општество и администрација  Иво Ивановски, како и ректорот на битолскиот универзитет проф. д-р Златко Жоглев.

informaticki 2

-Следејќи го трендот на недостиг од инженери од информатичко-комуникациските технологии, особено во пелагонискиот регион, Владата одлучи да изврши спојување на студиските програми од Техничкиот факултет и од Факултетот за администрација и менаџмент на информациски системи во еден нов факулте – рече министерот Ивановски во обраќањето пред студентите.

informaticki 1

Инаку,  на новиот факултет покрај професори од Битола и Република Македонија ќе предаваат професори и од Швајцарија, Германија, Кина и САД.

 

Б.В

Фото : С.Р.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*