Home / Tag Archives: бизнис

Tag Archives: бизнис

Поддршка на бизнис секторот

За секоја локална самоуправа она што е најсуштински, најзначајно е обезбедување на егзистенција за нејзините граѓани. Тоа секако е поврзано со добра соработка со бизнис секторот која што всушност би овозможила, меѓу другото заштитување на интересите на бизнис секторот меѓутоа ...

Read More »

Александар Кирацовски:Битола со Наташа ќе биде место каде вреди да се живее

Потврдувајки ја кандидатурата на  Наташа Петровска, за  кандидатка на СДСМ за градоначалничката функција во Битола, генералниот секретар на партијата, Александар Кирацовски изјави дека Наташа  победила на партиските анкети во конкуренција на уште 11 други кандидати. – Несакајќи да се навраќам ...

Read More »

Компаниите очекуваат турбулентна економска година

Што поскоро формирање на новата влада, нејзино транспарентно, отчетно работење, функционални институции, инсталирање на бизнисот во врвот на политичката агенда и стратегија за долгорочен економски развој, бараат компаниите. Дел од нив оценуваат дека претстојната 2017-та ќе биде тешка економска година, со големи ...

Read More »

Неуспешна приказна за “бизнис-инкубаторот“ во Битола

Деновиве за време на (пред)изборната кампања за предвремените парламентарни избори во Битола, битолчани се изнаслушаа какви се не ветувања за развој на претприемаштвото, преку отворање деловен стартап-центар, или популарно наречен „инкубатор“ за младите битолчани, кои во нив би ги правеле ...

Read More »

БДП во третиот квартал порасна за 2,4%

Раст на економијата од 2,4 отсто во третиот квартал објави статистика. Најдобри резултати генерира секторот технички научни стручни услужни дејности  каде е регистриран раст од 10,9 отсто и во градежништвото од 10,3 проценти. Во секторот комуникации и инфромации има зголемување ...

Read More »

Бизнис центарот ќе го поттикнува развојот на малите и средни бизниси

Неодамна, во Скопје свечено беше потпишан новиот договор за поддршка на Бизнис центарот во Пелагонискиот регион, помеѓу Министерството за локална самоуправа и Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион. -Целта на договорот е поддршка на Бизнис центарот во насока на  ...

Read More »

Владата бара двајца економски промотори во САД и Канада

Владата преку Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот објави оглас за двајца економски промотори во Индијанаполис во САД и Монтреал во Канада. Заинтересираните кандидати треба да имаат завршено високо образование, работно искуство од најмалку две години, одлично да ...

Read More »

Бизнисот и граѓаните заложници на политичката криза

– Одолжувањето и ескалирањето на политичката криза може само да ги продлабочат постојните негативни ефекти што таа ги предизвика врз работењето на компаниите, но и врз животниот стандард на граѓаните. Ризиците што ги носи политичката нестабилност се феномен на поврзани ...

Read More »

Соработка на регионалните комори од Македонија, Грција и Албанија

Во рамките на трилатералната соработка на регионалните Стопански комори на Битола, Лерин и Унијата на Стопански комори од Албанија, денеска во Битола се одржа бизнис форум за прекугранична соработка. На бизнис форумот стопанствениците од регионите на овие три земји разменија ...

Read More »

Македонија лидер во привлекување на странски инвеститори

Присуството на европските компании во Македонија придонесува за подобрување на квалитетот на севкупното работење преку воведување нови технологии и знаења, како и нови менаџмент практики и поефикасно корпоративно уредување, порача премиерот Никола Груевски на одбележувањето на десетгодишнината од основањето на ...

Read More »