Home / Култура / “Битола моја“, нова песна на Панде Манојлов за Битола

“Битола моја“, нова песна на Панде Манојлов за Битола

Битолскиот автор Панде Манојлов напиша песна посветена на Битола со наслов Битола моја.

Оваа година во Скопје на битолскиот автор Панде Манојлов му беше врачено големо признание од Палестина, од страна на неговата екселенција амбасадорот на Палестина.

Во јануари минатата година Манојлов беше примен како почесен член на Друштвото на писателите во Калифорнија.

Оваа година Манојлов го одбележува јубилејот на 46 години од излегувањето од печат на неговата прва стихозбирка Црвен немир во црвено пламти, (1971 година). Досега објавил над 20 книги поезија, проза и театарска критика.
Само, од почетокот на оваа година до денес со свои творби е застапен во четири антологиски избори. Член е на Друштвото на писателите на Македонија член на Независните писатели на Бугарија и на Асоцијацијата на писателите од Калифорнија,САД.

Панде Манојлов покрај со поезија се занимаваше и со новинарство.Твој во два мандати беше директор и главен уредник на битолски весник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*